Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Είδες τα 5Μ !!!

Αγαπητή μου Σόφη,

    Ο τίτλος είναι παράφραση παλιού σλόγκαν από διαφήμισή για τη Δ.Ε.Η. Το λέει συχνά ο μπαμπάς μου "Είδες η Δ.Ε.Η!!" συνήθως με ειρωνική διάθεση κάθε που βλέπει ένα καινούριο λογαριασμό.Τα 5Μ για να σου λύσω και την απορία είναι μία κίνηση των 5 μεγαλύτερων μουσείων της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Τελλόγλειο, Κρατικό σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Σύγχρονης Τέχνης ), έχει γίνει στο πνεύμα της συνεργασίας τους και της αντίληψης ότι δεν ανταγωνίζονται αλλά συνεργάζονται γιατί έτσι πετυχαίνουν  περισσότερα. "Γίνονται αυτά στην Ελλάδα; " ίσως αναρωτηθείς. Θα σου πω ότι η ίδια απορία γεννήθηκε και σε μένα, αναλογιζόμενη ότι ζούμε εν έτη 2012 στον καιρό της  Τροϊκας (ελληνικής και ξένης, αν με εννοείς ).Κι όμως αυτή η κίνηση ξεκίνησε να υπάρχει από τα μέσα του 2010, απλά εγώ έμαθα γι'αυτήν μόλις πρόσφατα.
    Η τελευταία κοινή κίνηση...της κίνησης είναι η εξασφάλιση εκθεμάτων από το Λούβρο. Ανάλογα με τον χαρακτήρα και το είδος του Μουσείου, είναι και τα εκθέματα που φιλοξενεί. Το Λούβρο ξεπληρώνει χρέη από πέρυσι όταν δικά μας Μουσεία είχαν στείλει εκθέματα για την έκθεση με θέμα "Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου : η Αρχαία Μακεδονία " που είχε και πολύ μεγάλη επιτυχία. Για 'μένα , που είμαι λάτρης Μουσείων και Εκθέσεων, αυτό είναι κοσμογονία!! Καλά Σοφάκη, μπορεί να υπερβάλλω  αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
     Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε με τον Γιώργο, τον μαραθώνιο επισκέψεων στα Μουσεία της πόλης από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,που βρίσκεται και στην γειτονιά μας. Μέσα στο κτίριο της Μονής Λαζαριστών , απέναντι ακριβώς από την είσοδο του ξενοδοχείου "Les Lazaristes" είναι  η είσοδος του Μουσείου.Το είχα ξαναδεί , είναι η αλήθεια, κάποια από τις άλλες φορές που είχα πάει στη Μονή, όμως ποτέ δεν το είχα επισκεφτεί, για να μην πω  ότι είχα σχεδόν ξεχάσει την ύπαρξή του.
   . Εκεί φιλοξενούνται δύο εκθέσεις φωτογραφίες  που αφορούν αυτό καθ'αυτό το κτίριο του Λούβρου εσωτερικά και εξωτερικά του Jean Christophe Ballot αλλά και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό του Mimmo Jodice. Η πρώτη έχει λήψεις από μέσα αλλά κι έξω από το κτίριο.Τα παιχνίδια που κάνει ο φωτογράφος με το φως, τις σκιές και τις σημειολογίες είναι πολύ όμορφα.Προσέξτε για παράδειγμα την Αφροδίτη της Μήλου δίπλα. Οι καμπύλες του αγάλματος είναι σε συμμετρία με τις καμάρες που συνεχίζουν στο βάθος και τονίζουν και την ιστορική συνέχεια των εκθεμάτων του Μουσείου ή αν το δεις αλλιώς το πόσο πίσω στο χρόνο ξεκινούν.Θαύμασες τις παρατηρήσεις μου έτσι Σοφάκη; Θα σου πω ένα μυστικό: Είχαμε την τύχη να πετύχουμε ξενάγηση από μια συνεργάτιδα του μουσείου και γνώστη του θέματος. Παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα θεατρική κι ευχάριστη στο αυτί (τα "εεε" έδιναν κι έπαιρναν ) εν τούτοις  η φιλότιμη της προσπάθεια αλλά και η γνώση που ήταν ολοφάνερο πως είχε μας έκαναν να δούμε με άλλο μάτι μια τέχνη που δεν την κατέχουμε και να εμβαθύνουμε, όσο το δυνατόν, σε μερικά από τα μυστικά της.Όπως και να έχει όταν κάτι το βλέπεις και από μια άλλη σκοπιά πέρα από αυτή του θεατή της εικόνας, γίνεται πιο ενδιαφέρον.


     Η έκθεση του δευτέρου ορόφου αφορούσε, όπως είπα και πριν, τους υπαλλήλους του Λούβρου. Πορτραίτα τους σε αντιπαράθεση με μεμονωμένα πρόσωπα από διάσημους και μη πίνακες του μουσείου σε μία σειρά από αμέτρητα μάτια που σε κοίταζαν ζωντανά και υγρά.Οι ομοιότητες ανάμεσα στο πρόσωπα του παρελθόντος και σε αυτά του καιρού μας εντυπωσιακές.
     Όπως καταλαβαίνεις Σοφάκη, φύγαμε από το Μουσείο γεμάτοι με καινούριες εικόνες αλλά και με την ικανοποίηση ότι μάθαμε και κάτι. Τώρα να δεις που όταν πάω σε κάποια έκθεση φωτογραφίας θα παίρνω ύφος περισπούδαστο και θα σχολιάζω με φράσεις όπως "διάθλαση του φωτός", "παιχνίδισμα των σκιών "για να κάνω τον καμπόσο/Χιχιχιχιχι.Η ψωνάρα!!
    Η περιπλάνησή μας στα 5Μ θα συνεχιστεί.Πολύ σύντομα θα έχω νέα και από τα άλλα μουσεία. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες αυτό είναι το site του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης http://www.greekstatemuseum.com . Θα έβαζα και το site της κίνησης των 5Μ αλλά έχει να ενημερωθεί , από ό,τι είδα, από τον Μάιο!!!!Να μην σ'αφήσουν να χαρείς για κάτι σε αυτή την χώρα, αμέσως να το χαλάσουν στο τέλος.
    Κλείνω κοριτσάκι.
    Σε φιλώ και θα επανέλθω δριμύτερη με περισσότερα πολιτιστικά νέα.

    Καλή σου νύχτα.

 

3 σχόλια:

  1. Κοίτα να ετοιμάσεις την δεύτερή μας εξόρμηση...Όσοι πιστοί και φιλοτεχνείς προσέλθετε! Εμείς παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι καλά.... ζηλεύω, αλήθεια! Ας κανονίσουμε κι εμείς "αδελφές πολιτιστικές κινήσεις" όταν ξανανταμώσουμε, ακόμα κι αν αποτελούνται από τσίπουρο και μεζέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν θα είστε εδώ δεν θα έχει τελειώσει ακόμη ο πολιτιστικός Μαραθώνιος οπότε μπορούμε να κάνουμε μαζί και μερικά "χιλιόμετρα".Αν και νομίζω πως η ιδέα για τσίπουρο και μεζέ είναι σαφώς καλύτερη και απείρως πιο διασκεδαστική!!

      Διαγραφή