Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ένας κατάσκοπος από τα Βαλκάνια.


Αγαπημένη μου Σόφη,

    Ταινιών συνέχεια Από το  μακρινό Μακάο και το Αφγανιστάν προσγειωθήκαμε στα Βαλκάνια με ένα ωραίο film από τη Βουλγαρία. " Το χρώμα του χαμαιλέοντα" .
    Στα χρόνια της κομμουνιστικής Ευρώπης και της ακόμη πιο κομμουνιστικής Βουλγαρίας ένας νεαρός  προσλαμβάνεται από την μυστική αστυνομία γιατί έχει ιδιαίτερα ταλέντα για κατάσκοπος. Λέει ψέματα με ευκολία, γίνεται αμέσως συμπαθής, έχει φαντασία και καταπιεσμένο φόβο.
Όταν μετά από ένα λάθος απολύεται φτιάχνει ένα δικό του δίκτυο κατασκόπων με μέλη κάποιους τάχα επαναστάτες εναντίον του καθεστώτος,τους οποίους εκμεταλλεύεται δέοντος, όταν αυτοί μετά από μερικά χρόνια παίρνουν εξουσία στα χέρια τους. Φυσικά μέσα σε όλα αυτά ερωτεύεται, κάνει ένα φόνο, μαθαίνει ότι του είχαν πει ψέματα για το ποιος τον γέννησε, σκοτώνει και μερικά κουνέλια!!
    Μια κωμωδία μαύρη που βγάζει το γέλιο μέσα από τον παραλογισμό του καθεστώτος αλλά και της κατάστασης.Ένα καθεστώς που θέλει να θεραπεύσει την ατελείωτη μαλακία και μιλώ για την κυριολεκτική σημασία της λέξης (συγνώμη κιόλας για την έκφραση )ενός έφηβου, συμβουλεύοντας την μητέρα του να του βρει άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.Ε, συγνώμη αλλά πόση μαλακία μπορεί να αντέξει ένα παιδί και να μην επηρεαστεί για το μέλλον!Χρησιμοποιώντας την ανάγκη των ανθρώπων να ακούσουν αυτό που θέλουν αλλά και την αιώνια δίψα για εξουσία, συστήνεται άλλοτε ως κατάσκοπος της KGB, άλλοτε της CIA ή της MI6 στρατολογώντας αυτούς που του χρειάζονται  Υφαίνει το ιστό του αριστοτεχνικά, δολοπλοκεί ζώντας παράλληλα και το παραμύθι του με την κοπέλα που ερωτεύεται.
     Τι μου έμεινε από την ταινία; Το πόσο αστείοι έμοιαζαν οι λειτουργοί του καθεστώτος ντύνοντας με λόγια περίτεχνα καταστάσεις γελοίες , το ότι οι άνθρωποι έχουμε μια εσωτερική ανάγκη να χωνόμαστε στις ζωές των άλλων και να να κατασκοπεύουμε,αλλά και μία ατάκα που έκρυβε όλη την ουσία
"Μα αυτό είναι δεν είναι η αλήθεια " λέει στον ανώτερο του ο πράκτορας
"Τότε φτιάξε μια καινούρια αλήθεια " του απαντάει εκείνος και το πρόβλημα λύνεται έτσι απλά.
       Όταν βγήκαμε από το σινεμά ο καιρός είχε φθινοπωριάσει. Έκανε ψύχρα και τα σύννεφα ήταν πια σε όλο το πλάτος του ουρανού. Άκουσα πως αύριο θα είναι πιο χαμηλή η θερμοκρασία. Δεν μπορώ να πω ότι χαίρομαι . Ο περσινός χειμώνας ήταν αρκετός για να θέλω ένα ακόμη πιο μεγάλο καλοκαίρι.Όχι. Φέτος για πρώτη φορά θαρρώ στη ζωή μου, δεν θέλω να έρθει ακόμη ο χειμώνας. Αλλά ποιος με ρώτησε εμένα. Το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να προσαρμοστώ.
     Αυτά από μένα για σήμερα κοριτσάκι.

     Σε φιλώ γλυκά
   
     Καλή σου νύχτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου