Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το εναλλακτικό σπανάκι.

Αγαπημένη μου Σόφη,

      Ξεκινώ με μία συγνώμη για τις ημέρες που σε άφησα χωρίς ενημέρωση . Ξέρω πως περιμένεις από εμένα να μην σε αφήνω στο σκοτάδι περί της καθημερινότητας μου και γι'αυτό θαρρώ πως η συγγνώμη ήταν απαιτούμενη.
      Οι μέρες που πέρασαν υπήρξαν κάτι παραπάνω από γεμάτες με αποτέλεσμα ο χρόνος της πνευματικής ξεκούρασης να περιοριστεί σε αυτόν της νύχτας.Και πάλι όπως και την προηγούμενη φορά δεν θα παραπονεθώ πως αυτά που είχα να κάνω ήταν καταναγκαστικά έργα, αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν πέρα για πέρα ευχάριστα.Παρόλα αυτά, κάθε τι που έχει μέσα ενέργεια είναι και καλό.Το Σάββατο είχαμε τις εξετάσεις για τις τρεις από τις τέσσερις  ενότητες που κάναμε στο σεμινάριο.Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, τους έσκισα!! Έπεται η μία που έμεινε για να κλείσει ο κύκλος των σεμιναρίων κι εγώ να δηλώνω σοφότερη κατά μία πιστοποίηση!
    Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά τα πολλά που έκανα τις προηγούμενες ημέρες εγώ θα ήθελα να επικεντρωθώ σε κάτι απλό και χιλιογραμμένο: μία συνταγή.Σαν κάθε καλό blog που σέβεται τον εαυτό του, οφείλω να κάνω κι εγώ τη γαστρονομική μου πρόταση.
    Η ιστορία της συνταγής έχει ως εξής: έπειτα από παρέναιση του αγαπημένου μου συζύγου άλλαξα τον τρόπο που μαγειρεύω το σπανάκι κι έτσι το παραδοσιακό σπανακόρυζο έγινε το πιο εναλλακτικό "σπανάκι με μανιτάρια". Θα χρειαστούμε για περίπου 3 μερίδες
-- 800 γρ σπανάκι καθαρισμένο
-- 250 γρ ασπρομανίταρα κομμένα σε φέτες (προσοχή!!Καθαρίζουμε λίγο τη "πέτσα" τους και δεν τα πλένουμε διότι στο σοτάρισμα θα μαρτυρήσουμε την ώρα και την στιγμή από το πολύ που θα πιτσιλάνε)
-- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-- 3 κουταλιές τη σούπας σάλτσα ντομάτας (αυτό βέβαια είναι και λίγο στο γούστο του καθενός)
--Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα (εγώ βάζω τόσο ώστε ίσα να καλύψει το πάτο του σκεύους)
--Μισή κουταλιά του γλυκού κάρυ
--Μισή κουταλιά του γλυκού (κοφτή) κόλιανδρο
-- Μία κόκκινη πιπερίτσα καυτερή (προαιρετικά. Εγώ έχω παραγωγή από τη γλάστρα μας κι έχω γίνει τελευταία μεγάλος οπαδός της πιπεριάς chilli )
---Αλάτι

Ζεματίζουμε για 3 λεπτά το σπανάκι σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε, αν είναι δυνατόν, λίγο από το νερό.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και την πιπεριά. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τα μανιτάρια.Αλατίζουμε ελαφρά.Τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στην κατσαρόλα που είχαμε βράσει το σπανάκι, αφού σιγουρευτούμε πως είναι στεγνή (μην πάθουμε και καμιά ζημιά) ρίχνουμε λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε με το κρεμμύδι για ένα λεπτό και κατόπιν βάζουμε και το σπανάκι ανακατεύοντας για να πάει παντού η σάλτσα. Ρίχνουμε περίπου μισό ποτήρι νερό (αν έχουμε κρατήσει ζουμί απο το σπανάκι ακόμη καλύτερα),καρυκεύουμε ... με το κάρυ και τον κόλιανδρο, αλατίζουμε κατά βούληση και το σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας και τα μανιτάρια.
Εγώ προτιμώ το σπανάκι να "κρατσανίζει" λίγο οπότε δεν το αφήνω να βράσει και πολύ , ίσα που να δέσουν τα υλικά . Φυσικά όποιος το θέλει πιο μαγειρεμένο θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κι άλλο νερό.
Εμάς μας άρεσε πολύ. Είναι καλό που και που να κάνουμε και καμία αλλαγή, έτσι για να μην βαριόμαστε από τα ίδια.
     Τώρα Σοφάκη αισθάνομαι πως η παρέα μας μπήκε σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι σαν αυτό που λένε "πρωινάδικο χωρίς ξανθιά δεν γίνεται". Έτσι και blog δίχως έστω μία συνταγή είναι μισό blog.Τώρα ολοκληρωθήκαμε.

  Αυτά από εμένα κοριτσάκι
  Σε φιλώ γλυκά και σε καληνυχτώ.

  Και για να μην το ξεχάσω

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!


3 σχόλια:

  1. Να παραθέσω έναν "εναλλακτικό" τρόπο που μπαίνουν τα μπαχαρικά: Τα μπαχαρικά είναι καλύτερο, για τη μυρωδιά τους και όχι μόνο, να μπουν κατά το τέλος του τσιγαρίσματος του σκόρδου και πριν την εισαγωγή ντομάτας (εκεί ήθελε και τη ζαχαρίτσα της η ντομάτα). Αυτό θα ενισχύσει τις μυρωδιές τους (το τσιγάρισμα του κόλιανδρου είναι εκπληκτικό, το βράσιμό του όχι τόσο). Αυτά όμως για την επόμενη φορά! -O σύζυγος- :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε αγάπη αυτά να μου τα λες κατ'ιδίαν κι εγώ θα τα μεταφέρω στο blog σαν δικά μου tips.Χαχαχαχαχα!!Κατά τα άλλα ευχαριστώ για τη συμμετοχή.

      Διαγραφή
  2. μας ανοιξατε την όρεξη ωρε κουμπάροι!!!
    ενδιαφέρουσα προταση. αλλα εγω το κάνω σε 10' σπανάκι σοταρισμένο στο τηγάνι με αυγα! ΠΑΝΕεύκολο κ γρηγορο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή