Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Γηράσκω αεί διδασκόμενη.

    Αγαπημένη μου Σόφι,

       Ξεκινώ με ένα τσιτάτο:" Η γνώση είναι δύναμη " . Και συνεχίζω με ένα δεύτερο " Η ευτυχία δεν βρίσκεται στη γνώση ,αλλά στην απόκτηση της γνώσης" . Για να μην αδικήσω και κανέναν να αναφέρω ότι το πρώτο ανήκει στο Φ. Μπέικον και το δεύτερο στον Ε.Α.Πόε. Και τι μανία με έπιασε με τη γνώση , θα ρωτήσεις Σοφάκη ;
        Εξηγούμαι λοιπόν. Στην αρχή του χρόνου μου είχε στείλει ο Ανδρέας μία ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία πολλά Πανεπιστήμια, από διάφορα μέρη του κόσμου, προσφέρουν μαθήματα , μέσω internet, πάνω σε ποικίλα θέματα . Το πρόγραμμα αυτό λέγεται coursera, τα μαθήματα είναι δωρεάν και αν τα ολοκληρώσεις με επιτυχία παίρνεις και μια βεβαίωση γι'αυτό. Μην φανταστείς ότι στο τέλος θα πάρεις πτυχίο και θα γίνεις νευροχειρούργος! Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να γεμίζεις ελεύθερες ώρες (από αυτές έχω) και να μαθαίνεις καινούρια πράγματα. Όπως θα ξέρεις καλό μου Σοφάκη, τρέφω μεγάλη αγάπη για την τέχνη. την ιστορία, την αρχαιολογία, και γενικότερα για οτιδήποτε μπορεί να διευρύνει τη σκέψη. Κάνοντας μία αρχή και βασιζόμενη στη διεύρυνση της σκέψης δήλωσα συμμετοχή, για αρχή, στο μάθημα "Introduction to philoshopy" (Εισαγωγή στην Φιλοσοφία ).
     Σαν τίτλος παραπέμπει σε ατελείωτες ώρες φλυαρίας,σε ερωτήματα τύπου "Τι είναι η ζωή, τι είναι ο άνθρωπος; " και αμέτρητες ώρες βαρεμάρας.  Παρόλα αυτά δεν είχα τίποτε απολύτως να χάσω κι έτσι είπα να το δοκιμάσω. Τα μαθήματα ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Όταν λέμε μαθήματα εννοούμε μερικά βίντεο κάθε εβδομάδα , συνολικής διάρκειας περίπου 45 λεπτών, με διαλέξεις σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Τολμώ να πω ότι η πρώτη γεύση ήταν πολύ ικανοποιητική και διόλου βαρετή.Είδα τα βίντεο, έμαθα μερικές εισαγωγικές έννοιες σχετικά με τη φύση και την ουσία της φιλοσοφίας. Ξέρεις, δεν είναι μονάχα μερικές τάχα βαθυστόχαστες, δίχως νόημα, ερωτήσεις. Είναι κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο μάθημα γίνεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Όλα τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά πράγμα που σημαίνει ότι θα κάνω μία πολύ καλή εξάσκηση στη γλώσσα. Ήδη θυμήθηκα μερικές λέξεις που τις είχα ξεχασμένες στα αζήτητα. Άσε που στο forum συζητήσεων που υπάρχει είδα να γράφουν άνθρωποι από όλες τις γωνιές της γης. Η αλήθεια είναι ότι ψάρωσα από αυτά που έγραφαν γιατί μιλούσαν για σύγχρονους φιλόσοφους, για ταινίες με φιλοσοφικές αναζητήσεις. και άλλα τέτοια της διανόησης. Ψαρωτικά ε, Σοφάκη; Εγώ απλά διάβαζα κι ενημερωνόμουν.
      Επτά εβδομάδες θα διαρκέσει το μάθημα και μετά έχω δηλώσει και για άλλα. Ίσως να τα βλέπω υπεραισιόδοξα θεωρώντας πως δεν θα βαρεθώ στη διάρκεια και δεν θα τα παρατήσω στη μέση. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να μην είμαι αισιόδοξη, Άλλωστε έτσι δεν πρέπει να είμαστε γενικότερα σαν άνθρωποι; Επενδύω στη γνώση γνωρίζοντας φυσικά ότι είναι τόσο πιθανό να με βοηθήσουν σε επαγγελματική αποκατάσταση, όσο και ο Ο. Α.Ε.Δ !!Σίγουρα όμως ό,τι μαθαίνεις σε κάνει καλύτερο και πιο δυνατό. Για να μην μιλήσω και για την ευτυχία στην απόκτηση της γνώσης και μακρηγορήσω  Κάποτε είχα διαβάσει κάπου πως υπάρχει μόνο ένα σημείο σε αυτό το σύμπαν που μπορείς να βελτιώσεις και αυτό είναι ο εαυτός σου.Εύχομαι να μην σταματήσω ποτέ να προσπαθώ γι'αυτό.

     Σε φιλώ κοριτσάκι μου


     Καλή σου νύχτα


    ΥΓ Αυτό είναι το site του Coursera https://www.coursera.org/ για όποιον έχει την περιέργεια και τον χρόνο.

   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου