Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Προσοχή! Η ευθύνη παραμονεύει.

Αγαπημένη μου Σόφη,

   
    Οι εκλογές είναι προ των πυλών. Μερικές μέρες πριν, είδα αυτή την πολύ πετυχημένη γελοιογραφία. Μετά από το μειδίαμα και την εύθυμη διάθεση ήρθε η σκέψη. Πόση ευθύνη έχουμε για την ψήφο μας; Υπάρχουν άνθρωποι που τους εκλέγουμε σε αξιώματα ενώ δεν είναι ούτε για ικριώματα; Αυτούς βρε παιδί μου που φωνάζουν από μακριά ότι κάτι δεν πάει καλά, όμως εμείς εννοούμε να συνεχίζουμε να συντασσόμαστε μαζί τους. Πόσο κόβει το μάτι μας τελικά; Μερικοί τύποι υποψηφίων είναι τόσο εμφανές ότι μας κλείνουν το μάτι για να μην τους ψηφίσουμε που δεν μπορώ θα τους αποκαλύψω.
    Μακριά από τους πρόστυχους Σοφάκη. Για να ξεκαθαρίσω, δεν εννοώ την προστυχιά με την κοινή  σημασία. Αναφέρομαι σε εκείνη την προστυχιά που γέννησαν οι καιροί μας. Για παράδειγμα: ένας υποψήφιος τοπικός άρχοντας ενημερώνει, μοιράζοντας φυλλάδια σε σούπερ μάρκετ, ότι στην ευρύτερη περιοχή λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες για τους μη έχοντες. Ζητάει την συνδρομή των πολιτών γι'αυτά, είκοσι μέρες πριν τις εκλογές. Φαντάζομαι το διάστημα ήταν εντελώς τυχαίο. Εγώ πάντως αυτό το λέω προστυχιά. Μπορώ να ανεχθώ τα έργα τις τελευταίας στιγμής, την ξαφνική στροφή στην καθαριότητα στην αρχή κάθε προεκλογικής περιόδου, αυτά είναι τερτίπια που χρόνια τώρα χρησιμοποιούνται για εντυπωσιασμό, αλλά η χρήση του αδυνάτου με εξοργίζει. Αν θέλεις κύριε να δείξεις κοινωνική ευαισθησία να το κάνεις στη διάρκεια της θητείας σου. Η συγκεκριμένη κίνηση εμένα μάλλον αναισθησία μου δείχνει περισσότερο.
    Ένα άλλο είδος υποψηφίου που κυκλοφορεί είναι ο γυρολόγος. Τη μία τετραετία με τον έναν συνδυασμό, την άλλη με τον άλλον, την τρίτη την καλύτερη με όποιον έμεινε μάλλον. Είναι κάτι σαν την παλιά διαφήμιση "Κλαουδάτος, τώρα και στα Τρίκαλα". Όποιος γυρίζει, μυρίζει λέει η παροιμία αλλά στην προκειμένη μάλλον κάτι μου βρωμάει. Όταν κάποιος αλλάζει κάθε εκλογές πολιτική στέγη, επειδή κάτι θα βρει να του φταίει, τότε καλύτερα να ψάξει να βρει μήπως κάτι φταίει και στον ίδιο. Σίγουρα μπορεί να έχεις διαφωνίες και να φύγεις από ένα συνδυασμό που είχες στηρίξει. Το πόσες φορές θα το κάνεις όμως είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Δεν μπορεί πάντα να είναι στραβός ο γιαλός κι εσύ, αγαπητέ υποψήφιε, κάπου στραβά θα αρμενίζεις.
    Υπάρχει όμως κι ένα είδος υποψηφίου που δεν χωρά ούτε δεύτερη σκέψη ότι πρέπει να το αποφεύγεις δια ροπάλου. Σοφάκη μου, μακριά από φασίστες. Και προσοχή, οι φασίστες κρύβονται παντού. Δεξιά, αριστερά, κεντρικά, πάνω, κάτω και πλαγίως άμα λάχει. Κι εκεί που δεν του φαίνεται φωλιάζει ο φασισμός. Όταν κάποιο κομματικό στέλεχος, παντός τύπου, πάρει ύφος σαράντα καρδιναλίων και πει "ρε, ξέρεις ποιος είμαι εγώ;" τον έχεις μπροστά σου τον φασίστα, αλλά δεν το καταλαβαίνεις εκείνη τη στιγμή. Ας ψαχτούμε όλοι λίγο παραπάνω σε αυτό το θέμα. Τα μάτια ανοιχτά για τους φασίστες.
   Εν τέλει όλα καταλήγουν στο εξής: δεν είναι δεκτή πλέον καμία άγνοια. Δεν δικαιολογεί κανέναν το "δεν ήξερα" .Δεν ήξερες, δεν ρώταγες; Κι αν έχουμε υποχρεώσεις σε κάποιον υποψήφιο, τότε ας του πάρουμε κανένα κουτί σοκολατάκια, όπως πολύ πετυχημένα προτείνει ευθυμογραφία που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στα social media. Η ευθύνη μας είναι εδώ. Ας την πάρουμε και μία φορά στα σοβαρά. Τόσο καιρό που κάναμε το αντίθετο δεν καταλάβαμε και τίποτε καλό. Καλή ψήφο σε όλους μας.

    Σε φιλώ υπεύθυνα Σοφάκη

    Καλό βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου