Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

Προεκλογικά λόγια ή τι να μου πεις για να σε ψηφίσω για Δήμαρχο.

Αγαπημένη μου Σόφη,   
"Πυρετούλης, πυρετούλης. Προεκλογικός πυρετούλης¨ έλεγε η Φρίντα στο "Παρά πέντε". Δημοτικές εκλογές σε 42 μέρες και χθες είδα ένα όνειρο. Ήμουν λέει σε προεκλογική συγκέντρωση υποψηφίου Δημάρχου. Ανεβαίνει στο pontium ο υποψήφιος, βήχει, ξαναβήχει ανοίγει το στόμα και ξεκινά.
"Αγαπητοί συμπολίτες. Σήμερα ξεκινά ο αγώνας που θα δώσουμε όλοι μαζί για να ξημερώσει μια καινούρια μέρα για τον Δήμο μας. Η προηγούμενη διοίκηση έκανε πολλά λάθη. Αυτά τα λάθη θέλουμε να διορθώσουμε. Αυτά, που... "
Ξαφνικά, σταματάει και κολλάει το βλέμμα του κάπου στο ταβάνι. Όλοι τότε σηκώσαμε τα κεφάλια να δούμε τι ήταν αυτό που τόσο τον αναστάτωσε. Τίποτε δεν είχε. Μία ροζ τσίχλα ήταν μόνο κολλημένη εκεί που κοιτούσε.
"Ρε, λες να τον ενόχλησε η τσίχλα;" είπε κάποιος δίπλα μου σιγά. Ο υποψήφιος έστεκε μαρμαρωμένος και μόνο ο δείκτης του δεξιού του χεριού χτυπούσε επίμονα τα χαρτιά που είχε απλωμένα μπροστά του.
    Κι έτσι ξαφνικά όπως σταμάτησε, ξανάνοιξε το στόμα του κι άρχισε να μιλάει.
"Συμπολίτες. Θέλω να σας πω κάτι για 'μένα σήμερα. Είμαι ψώνιο. Μου αρέσει να με φωνάζουν Δήμαρχο, όπως άρεσε στη Βουγιουκλάκη να τη λένε σταρ. Θέλω να βγω Δήμαρχος και να κάνω έργο γιατί το έχω βάλει σκοπό να μείνω στη ιστορία. Ζητώ να με βοηθήσετε και σας δίνω μία υπόσχεση: δεν θα κάνω τίποτε για' σένα. Μην τολμήσει να έρθει κανείς να μου ζητήσει να του βολέψω παιδί στο Δήμο, να βάλω το εγγόνι του στον παιδικό σταθμό, να του στρώσω το δρόμο, ενώ είναι άλλοι δρόμοι στο πρόγραμμα. Τίποτε από αυτά δεν θα κάνω "για εσένα". Όποιος θέλει να μπει στο "για εσάς" καλώς, αν όχι πάλι καλώς.
Κονδύλια δεν ξέρω πόσα θα έχω και μην περιμένετε θαύματα. Τα πράγματα είναι στριμόκωλα. Ούτε λαγούς τάζω, ούτε πετραχήλια. Το πιο πιθανό είναι ότι από αυτά που γράφει το πρόγραμμα που κρατάτε, δεν θα γίνουν ούτε τα μισά. Εκεί έχει μόνο προθέσεις. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι πως, θα τα παλέψουμε όλα. Με τους συμβούλους μαζί.
Κλέφτης δεν είμαι. Το ότι δεν θα κλέψω σας το λέω από τώρα και όποιος θέλει ας με πιστέψει. Σας είπα, ψώνιο είμαι. Όσον αφορά τους υποψήφιους συμβούλους μου, δεν θα βάλω για όλους το χέρι στη φωτιά. Μερικούς δεν τους ξέρω καλά. Και μια και λέμε αλήθειες να ξέρετε ότι έναν, δύο τους έχω στο συνδυασμό μόνο γιατί φέρνουν πολλές ψήφους.
Στο τι έκαναν οι προηγούμενοι δεν θα σταθώ. Είναι προτιμότερο που σας είπα γιατί να ψηφίσετε εμένα, παρά να σας αραδιάσω λόγους για να μην ψηφίσετε εκείνους. Έτσι σας δίνω και μία καθαρή επιλογή.
Οπότε και για να τελειώνω, γιατί είστε και πολλοί όρθιοι, έχω να το συνοψίσω στα εξής:
δεν είμαι κλέφτης, δεν είμαι τεμπέλης είμαι δημοκράτης και δεν σας έπρηξα με περιττά κι άχρηστα σήμερα. Κάνω καλό σύνολο νομίζω. Ψηφίστε με αν γουστάρετε. Ευχαριστώ".
    Κι εκεί πάνω που τελείωσε και πριν προλάβω να δω την αντίδραση του ακροατηρίου, ξύπνησα. Ξανάκλεισα τα μάτια αλλά τίποτα. Το πλήθος είχε ήδη διαλυθεί. Καλά μας τα είπε. Μπράβο του. Αληθινά, καθαρά, λιγόλογα. Τι κρίμα που δεν θα γίνει ποτέ Δήμαρχος. Και ξέρεις το γιατί Σοφάκη; Επειδή οι μισοί θα τον περάσουν για τρελό και ψεύτη, οι μισοί από τους άλλους μισούς για λαϊκιστή και οι υπόλοιποι που θα τον πιστέψουν, δεν θα φτάνουν για να τον εκλέξουν. Κι εμείς, σαν εκλογικό σώμα, δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Ή μάλλον τι θέλουμε ξέρουμε, στο να το αναγνωρίσουμε δυσκολευόμαστε. Την τραβάει ο οργανισμός μας την φανφάρα. Είναι και που τις δημοτικές εκλογές τις νιώθουμε πιο "του σπιτιού μας". Όλο και κάποιος συγγενής ή φίλος θα πολιτεύεται. Οι ίντριγκες είναι έξω στο δρόμο μας κι όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα. Όπως και να 'χει το τοπικό ξεκατίνιασμα δεν βοηθάει πολύ στην αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων.
    Πάντως εγώ βρε Σοφάκη, θα ήθελα να δω έναν υποψήφιο να κάνει το λόγο του λιγότερο πολιτικό και περισσότερο αληθινό. Ίσως και να κάνει την έκπληξη. Άξιοι άνθρωποι υπάρχουν παντού, το να εμπιστευτούμε την αλήθεια τους είναι το πρόβλημα. Σαν το ναρκωτικό είναι και το ψέμα. Αν εθιστείς στο να το ακούς, δύσκολα το κόβεις.
    Τελικά τι να μου πεις για να σε ψηφίσω για Δήμαρχο; Να μη μου πεις ψέματα. Και αν νομίζεις ότι δεν θα καταλάβω αν μου λες αλήθεια ή όχι, ένα έχω να πω: Το παίρνεις το ρίσκο;

     Καλό βράδυ να έχουμε.

     Σε φιλώ Σοφάκη.

1 σχόλιο:

  1. Βάλε να ακούσεις το Τραγούδι: "Η ξανθιά στην τιβί"....
    Περιγράφει όλους αυτούς τους υποψήφιους...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή