Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ερώτηση: " Πως έρχονται οι λέξεις " ;

Αγαπημένη μου Σόφη,

     Στην ερώτηση που έκανα δεν έχω να δώσω μία μόνο απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι εδώ και μερικούς μήνες την αναζητώ. Πολλά μπορείς να πεις και άλλα τόσα να γράψεις. Θυμάσαι Σοφάκη μία κουβέντα που είχαμε κάνει πέρυσι, περίπου τέτοιον καιρό και λέγαμε ότι θέλω να την ψάξω τη δουλειά με τη συγγραφή; Ε, λοιπόν την πήρα την απόφαση και το έψαξα. Στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη ξεκίνησα ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής για αρχάριους στο χώρο "ΟΞΥΓΟΝΟ", με δασκάλα την συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου. Μία εμπειρία που πέρα από το προφανές της διδαχής, είχε πολλαπλά οφέλη. Γνώρισα ωραίους ανθρώπους, φέροντες το ίδιο συγγραφικό μικρόβιο, πέρασα ώρες από αυτές που θέλεις να τις μεγαλώσεις για να μην τελειώσουν και είχα την ευκαιρία να πάρω μέρος στην παρουσίαση του καινούριου βιβλίου της δασκάλας με τίτλο " Πως έρχονται οι λέξεις". Αυτό κι αν ήταν ωραία εμπειρία.
 

  Η Σοφία είχε την ιδέα να προτείνει στους μαθητές των σεμιναρίων (τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων ) να οργανώσουν την παρουσίαση του βιβλίου της. Ήθελε να είναι κάτι ζωντανό, ανεπιτήδευτο και όσο το δυνατόν λιγότερο κλισέ. Έχοντας σαν δεδομένο ότι το βιβλίο αφορά την τέχνη και τις τεχνικές της συγγραφής, μας φάνηκε καλή σαν ιδέα. Το πήραμε λοιπόν στα χέρια μας  και το διαβάσαμε. Εκτιμήσαμε την αμεσότητα, την απλότητα και την αλήθεια του. Γράψαμε  ο καθένας  από κάτι, μία εμπειρία από τα σεμινάρια, ένα σχολιασμό κάποιου κομματιού από το βιβλίο, οργανωθήκαμε και τα υπόλοιπα τα είπαμε από κοντά την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στο " ΟΞΥΓΟΝΟ" . Όλα κύλησαν όμορφα και τα χαμογέλα όσων παρακολούθησαν, αλλά κυρίως της Σοφίας, μας έδωσαν την επιβεβαίωση.

Λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.
Περιμένοντας μέσα  στο κοινό
 για τη σειρά μας.

Σοφία Νικολαΐδου επί το έργον.
Και αυτό το χαμόγελο τα λέει όλα.

Ήμασταν περισσότεροι αλλά αυτοί βρεθήκαμε
εκεί για την φωτογραφία.
Κι επειδή η κάλυψη ήταν οπτικοακουστική (από τον συνήθη ύποπτο, τον Γιώργο μου) δεν θα μπορούσε να λείπει και το βίντεο. Ιδού λοιπόν ένα μικρό δείγμα για να ανοίξει η όρεξη http://www.youtube.com/watch?v=GXVulLACTPI . Όποιος θέλει ολόκληρο το βίντεο (σε ακατέργαστη βέβαια μορφή) δεν έχει παρά να επικοινωνήσει στο dearsofi2012@gmail.com .
    Ήταν μία βραδιά γεμάτη από στιγμές που μένουν στη μνήμη. Μερικοί άνθρωποι που μοιράζονται το ίδιο όνειρο, μίλησαν για κάποια που το ζει. Είναι να μην γλυκαθείς μετά;
    Σοφία, δασκάλα, ένα ακόμη ευχαριστώ.

Κι εσένα Σοφάκη μου, σε καληνυχτώ.


1 σχόλιο:

  1. Κορίτσι τέλειο το άρθρο σου όπως πάντα!
    Είδα πρόσφατα το "Saving Mr. Banks". Σου το προτείνω ανεπιφύλακτα! Μου άρεσε πολύ η αποτύπωση της επιρροής της βιωματικής εμπειρίας στην συγγραφική έμπνευση (μα πως τα λέω... ;P)
    A! Μόλις έλαβα σήμερα και το "On Writing" του Steven King όπως μου πρότεινες!
    - o πραγματολογικός ερευνητής ξάφδερφος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή